Staropolskie pierniczki to bardzo smaczny, tradycyjny przysmak. Jego jedyną wadą, jest to, że ciasto po wyrobieniu dojrzewa bardzo długo. Jeśli nie chcemy aż tyle czekać na swoją porcję domowych łakoci to w tym wpisie zaprezentujemy alternatywny przepis, również na pierniki, ale tym razem „wylewane”.
5 zasad przechowywania miodu
Jesienna pogoda często przypomina nam o potrzebie uzupełnienia domowych zapasów miodu. W końcu to podczas jesiennej słoty tak często przygotowujemy sobie klasyczną herbatę z miodem i cytryną, która nie tylko smakuje ale także wspomaga nasz organizm w zwalczaniu przeziębienia. Jednak aby móc się cieszyć w pełni właściwościami zdrowotnymi i smakowymi miodu należy przestrzegać kilku prostych zasad.
Udka kurczaka w miodzie i sezamie
Pierniczki starpolskie na miodzie lipowym
Jednym z ciast które najbardziej kojarzą się z Świętami Bożego Narodzenia są oczywiście pierniki. W naszym domu wyjątkowy smak i aromat pierników staropolskich zawdzięczamy użyciu do ich wypieku miodu lipowego. Jego aromat jest na tyle silny i charakterystyczny, że jest wyraźnie wyczuwalny nawet w tym tradycyjnym przysmaku. Poniżej przedstawiamy przepis z którego sami korzystamy już od wielu lat i śmiało możemy powiedzieć, że nigdy nas nie zawiódł.
Miodówka
Syrop z miodu lipowego
Rodzaje miodów
Choć wszystkie miody są wyjątkowo pysznym i słodkim specyfikiem, to potrafią się znacznie od siebie różnić zarówno smakiem, wyglądem, oraz wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi którymi się odznaczają. Continue reading →
Tradycyjne pierniki pieczone na miodzie
Gdy wracam pamięcią do dzieciństwa, czuje zapach pieczonego piernika. W moim rodzinnym domu zawsze na święta Bożego Narodzenia wypiekano pierniki: duże przekładane własną konfiturą i małe w różnych kształtach które dekorowaliśmy lukrem, a te najładniejsze wieszane były na choinkę. Pieczywo wypiekane i spożywane było już w Starożytności w czasie świąt boga Odyna -jak pisze Herodot. W Polsce ciasto z mąki i miodu znane było od najdawniejszych czasów, a od przyprawy korzennej czyli pieprznej, po staropolsku „piernej” przezwane piernikiem. Continue reading →