5 zasad przechowywania miodu

Jesienna pogoda często przypomina nam o potrzebie uzupełnienia domowych zapasów miodu. W końcu to podczas jesiennej słoty tak często przygotowujemy sobie klasyczną herbatę z miodem i cytryną, która nie tylko smakuje ale także wspomaga nasz organizm w  zwalczaniu przeziębienia. Jednak aby móc się cieszyć w pełni właściwościami zdrowotnymi i smakowymi miodu należy przestrzegać kilku prostych zasad.

 

Continue reading →

Pierniczki starpolskie na miodzie lipowym

dsc_0776_dxo

Jednym z ciast które najbardziej kojarzą się z Świętami Bożego Narodzenia są oczywiście pierniki. W naszym domu wyjątkowy smak i aromat pierników staropolskich zawdzięczamy użyciu do ich wypieku miodu lipowego. Jego aromat jest na tyle silny i charakterystyczny, że jest wyraźnie wyczuwalny nawet w tym tradycyjnym przysmaku. Poniżej przedstawiamy przepis z którego sami korzystamy już od wielu lat i śmiało możemy powiedzieć, że nigdy nas nie zawiódł.

Continue reading →

Syrop z miodu lipowego

Okres jesienny sprzyja infekcjom, a nasza odporność spada. Aby nasz układ odpornościowy pracował wydajniej i bronił nas przed chorobami polecam nasz bardzo dobry miód lipowy. Miodem tym  można słodzić herbatę, pić z ciepłym mlekiem, a ja proponuje przygotować dla całej rodziny syrop z miodu lipowego, czosnku i cytryny.
Składniki syropu przygotowane do przetworzenia

Składniki syropu przygotowane do przetworzenia

Continue reading →

Tradycyjne pierniki pieczone na miodzie

Gdy wracam pamięcią do dzieciństwa, czuje zapach pieczonego piernika. W moim rodzinnym domu zawsze na święta Bożego Narodzenia wypiekano pierniki: duże przekładane własną konfiturą i małe w różnych kształtach które dekorowaliśmy lukrem, a te najładniejsze wieszane były na choinkę. Pieczywo wypiekane i spożywane było już w Starożytności w czasie świąt boga Odyna -jak pisze Herodot. W Polsce ciasto z mąki i miodu znane było od najdawniejszych czasów, a od przyprawy korzennej czyli pieprznej, po staropolsku „piernej” przezwane piernikiem. Continue reading →