Gryczany

MIÓD GRYCZANYMiód gryczany

Miód gryczany charakteryzuje się bardzo ciemną barwą, ostrym zapachem i smakiem, z wyczuwalną goryczą.

Cechy:

  • Smak słodki lekko piekący
  • Płynny: bardzo ciemna barwa, skrystalizowany: brunatna, szarobrązowa

Działanie:

  • Stosowany przy chorobach serca i układu krążenia
  • Poprawia elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń włosowatych
  • Zwalcza niedokrwistość, niedobór żelaza i magnezu
  • Pity z mlekiem obniża zły cholesterol
  • Wspomaga odnowę tkanki kostnej po złamaniach, stosowany także w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi
  • Wzmacnia wzrok, słuch, zwalcza kłopoty z pamięcią
  • Wspomaga terapie przeciwnowotworową
  • Bogaty w cukier owocowy – fruktozę stosowaną w leczeniu cukrzycy

Polecany do:

  • Jako słodzik do kawy
  • Pieczonych żeberek wieprzowych i dziczyzny
  • Do wyrobu pierników i miodów pitnych