MIÓD GRYCZANY
Miód gryczany charakteryzuje się bardzo ciemną barwą, ostrym zapachem i smakiem, z wyczuwalną goryczą.
Cechy:
- Smak słodki lekko piekący
- Płynny: bardzo ciemna barwa, skrystalizowany: brunatna, szarobrązowa
Działanie:
- Stosowany przy chorobach serca i układu krążenia
- Poprawia elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń włosowatych
- Zwalcza niedokrwistość, niedobór żelaza i magnezu
- Pity z mlekiem obniża zły cholesterol
- Wspomaga odnowę tkanki kostnej po złamaniach, stosowany także w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi
- Wzmacnia wzrok, słuch, zwalcza kłopoty z pamięcią
- Wspomaga terapie przeciwnowotworową
- Bogaty w cukier owocowy – fruktozę stosowaną w leczeniu cukrzycy
Polecany do:
- Jako słodzik do kawy
- Pieczonych żeberek wieprzowych i dziczyzny
- Do wyrobu pierników i miodów pitnych