Tradycyjne pierniki pieczone na miodzie

Gdy wracam pamięcią do dzieciństwa, czuje zapach pieczonego piernika. W moim rodzinnym domu zawsze na święta Bożego Narodzenia wypiekano pierniki: duże przekładane własną konfiturą i małe w różnych kształtach które dekorowaliśmy lukrem, a te najładniejsze wieszane były na choinkę. Pieczywo wypiekane i spożywane było już w Starożytności w czasie świąt boga Odyna -jak pisze Herodot. W Polsce ciasto z mąki i miodu znane było od najdawniejszych czasów, a od przyprawy korzennej czyli pieprznej, po staropolsku „piernej” przezwane piernikiem. Według tradycji w domach staropolskich wypiekano pierniki z mąki żytniej pierniki podawano jako zakąskę przy wódce, lub po obiedzie jako przysmak przy winie najbogatsze pierniki przyrządzano na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Minasowicz tak pisał w połowie XVIII w. „Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, Ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”

W Polsce dwa miasta zasłynęły z wypieku pierników. W XIII i XIV w. kołacze i obrzędowe miodowniki wypiekał Toruń i Gdańsk. Piernikarze toruńscy, tak nazywano ludzi zajmujących się wyrobem pierników, w 1557r. Otrzymali od króla pozwolenie na sprzedaż pierników na jarmarkach królewskich. Pierniki z tamtych lat były dziełem sztuki: wypiekano je w rzeźbionych drewnianych formach. Przysłowie z XVII wieku zaliczało do najlepszych rzeczy w Polsce „gdańską gorzałkę, toruński piernik krakowską pannę i warszawski trzewik” Dobry piernik jest produktem lekkostrawnym, o jasnobrązowej barwie, czuć w nim wyraźny smak i aromat miodu, zawiera wszystkie związki występujące w miodzie, odznacza się wilgotnością, a największą jego zaletą jest to, że można go bardzo długo przechowywać. Piernik to nasze rodzinne ciasto, wypiekam je od kilkunastu lat. Przepisy, które wyniosłam z rodzinnego domu są stare i sprawdzone od pokoleń. Tak jak moja babcia wyrabiam ciasto piernikowe, odkładam je na kilka tygodni w chłodne miejsce, a gdy ciasto dojrzeje wypiekam w formach smarowanych woskiem pszczelim. Upieczone pierniki przechowuje w chłodnym miejscu do trzech miesięcy. Do ciasta piernikowego wykorzystuje miód z własnej pasieki, uważam że od aromatu miodu zależy smak piernika. Najsmaczniejsze piernik powstają na miodzie lipowym.

Mariola Czernigowska artykuł zamieszczony w miesięczniku AgroSmak