Udka kurczaka w miodzie i sezamie

Miód zawiera enzymy i olejki eteryczne, które wzbogacają aromat i smak potraw. Doskonale komponuje się on z wieloma rodzajami mięs.  Poniżej znajdą państwo przepis na potrawę która w naszej rodzinie pojawia się na stole na tyle często, że stała się częścią naszej rodzinnej tradycji kuchennej.

Do przygotowania udek z kurczaka w miodzie i sezamie należy przygotować:

  • 5 udek z kurczaka
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl. płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie: udka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem następnie otoczyć w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka kurczaka i podsmażać aż do zarumienienia. Usmażone udka zanurzyć w miodzie i przełożyć do naczynia żaroodpornego,  posypać sezamem.Tak przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec w nim  ok.1 godziny.

Życzę przyjemnego gotowania i smacznego!