
Miód zawiera enzymy i olejki eteryczne, które wzbogacają aromat i smak potraw. Doskonale komponuje się on z wieloma rodzajami mięs. Poniżej znajdą państwo przepis na potrawę która w naszej rodzinie pojawia się na stole na tyle często, że stała się częścią naszej rodzinnej tradycji kuchennej.
Do przygotowania udek z kurczaka w miodzie i sezamie należy przygotować:
- 5 udek z kurczaka
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl. płynnego miodu lipowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Wykonanie: udka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem następnie otoczyć w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka kurczaka i podsmażać aż do zarumienienia. Usmażone udka zanurzyć w miodzie i przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać sezamem.Tak przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec w nim ok.1 godziny.

Życzę przyjemnego gotowania i smacznego!