Lipowy

MIÓD LIPOWYMiód lipowy

Nasz miód lipowy pozyskiwany jest z ponad dwustuletnich drzew. Został on nagrodzony „Perłą”, za najlepszy miód w pierwszej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

Cechy:

  • Gdy jest płynny ma kolor ciemny żółty/zielonożółty lub jasno bursztynowy, skrystalizowany jest żółtopomarańczowy lub brunatny.
  • Charakterystyczny, silny aromat
  • Wyraźny smak z aromatem kwiatu lipowego

Działanie:

  • Stosowany przy przeziębieniach, grypie, anginie, kaszlu, w chorobach z wysoką temperaturą i w chorobach reumatycznych
  • Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie, oraz moczopędnie – likwidując obrzęki
  • Zalecany stanach nadmiernego podrażnienia nerwowego.
  • Pomaga w zwalczaniu stresu i bezsenności.
  • Zawarte w miodzie olejki eteryczne wywołują działanie rozkurczające i uspokajające
  • Pomaga w zwalczeniu dolegliwości zatok obocznych nosa.

Polecany do:

  • Herbaty, należy pamiętać, aby przed dodaniem miodu herbata ostygła
  • Stosowany również przy wytwarzaniu nalewek, pierników
  • Często używany przy przyrządzaniu posiłków: ciast, mięs (zwłaszcza kurczaka)