Staropolskie pierniczki to bardzo smaczny, tradycyjny przysmak. Jego jedyną wadą, jest to, że ciasto po wyrobieniu dojrzewa bardzo długo. Jeśli nie chcemy aż tyle czekać na swoją porcję domowych łakoci to w tym wpisie zaprezentujemy alternatywny przepis, również na pierniki, ale tym razem „wylewane”.
Składniki
250 gram miodu lipowego
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jaja
2 łyżki margaryny
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki bułki tartej
Miód rozgrzewamy, dodajemy napar z kawy a następnie całość najpierw zagotowujemy, a później odstawiamy do ostudzenia. W drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, a następnie z margaryną. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo mąkę oraz wlewamy wcześniej przygotowane miód i kawę. Dokładnie mieszamy wsypując sodę oraz przyprawę do piernika. Białka ubijamy na sztywną pianę i po czym stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy je do ciasta. W ten sposób uzyskujemy jednorodną masę z której powstaną nasze pierniki.
Przed przelaniem ciasta do formy wysmarowujemy ją margaryną i obsypujemy brzegi bułką tartą. Zapobiegnie to przywieraniu ciasta do blaszki . Ciasto pieczemy w piekarniku o temperaturze 160 C przez około 50-60 min.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika na pewno