Jednym z ciast które najbardziej kojarzą się z Świętami Bożego Narodzenia są oczywiście pierniki. W naszym domu wyjątkowy smak i aromat pierników staropolskich zawdzięczamy użyciu do ich wypieku miodu lipowego. Jego aromat jest na tyle silny i charakterystyczny, że jest wyraźnie wyczuwalny nawet w tym tradycyjnym przysmaku. Poniżej przedstawiamy przepis z którego sami korzystamy już od wielu lat i śmiało możemy powiedzieć, że nigdy nas nie zawiódł.
Składniki:
1/2 kg miodu lipowego
2 szklanki cukru
250 gram smalcu
1 kg mąki pszennej
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 torebki przypraw korzennych
Smalec miód i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu, pilnując aby nic się nie przypaliło. Czekamy aż wszystko idealnie się wymiesza, następnie zdejmujemy naczynie z ognia i schładzamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy stopniowo jaja, mąkę, sól, przyprawy oraz roztwór z sody rozpuszczonej w zimnym mleku. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Po wyrabianiu ciasto umieszczamy w garnku, który przykrywamy ściereczką.
Ciasto powinno dojrzewać od tygodnia do 3, a nawet 4 tygodni. Po tym okresie ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu foremek wycinamy różnego rodzaju świąteczne (lub nie, w zależności od pory roku) wzory. Świeżo upieczone pierniczki są twarde, kruszeją po 2-3 dniach. W odpowiednich warunkach można je przechowywać nawet kilka tygodni. Życzymy smacznego!