MIÓD LIPOWY
Nasz miód lipowy pozyskiwany jest z ponad dwustuletnich drzew. Został on nagrodzony „Perłą”, za najlepszy miód w pierwszej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
Cechy:
- Gdy jest płynny ma kolor ciemny żółty/zielonożółty lub jasno bursztynowy, skrystalizowany jest żółtopomarańczowy lub brunatny.
- Charakterystyczny, silny aromat
- Wyraźny smak z aromatem kwiatu lipowego
Działanie:
- Stosowany przy przeziębieniach, grypie, anginie, kaszlu, w chorobach z wysoką temperaturą i w chorobach reumatycznych
- Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie, oraz moczopędnie – likwidując obrzęki
- Zalecany stanach nadmiernego podrażnienia nerwowego.
- Pomaga w zwalczaniu stresu i bezsenności.
- Zawarte w miodzie olejki eteryczne wywołują działanie rozkurczające i uspokajające
- Pomaga w zwalczeniu dolegliwości zatok obocznych nosa.
Polecany do:
- Herbaty, należy pamiętać, aby przed dodaniem miodu herbata ostygła
- Stosowany również przy wytwarzaniu nalewek, pierników
- Często używany przy przyrządzaniu posiłków: ciast, mięs (zwłaszcza kurczaka)