MIÓD AKACJOWY
Charakterystyczną cechą miodu akacjowego jest to, że jest to miód który najdłużej pozostaje w formie płynnej. Miód ten po skrystalizowaniu przyjmuje od białego do kremowożółtego. Jest bardzo delikatna w smaku subtelnym lekko mdłym aromatem.
Cechy:
- Utrzymuje płynność nawet do roku
- Delikatny smak
Działanie:
- Stosowany przy nadkwasocie żołądka, nudnościach i zgadze
- Pomaga zwalczać wrzody żołądka i dwunastnicy
- Przyśpiesza gojenie i odnowę błony śluzowej
- Zwalcza zaburzenia przewodu pokarmowego
- Mogą stosować go diabetycy
- Normalizuje czynność wydzielniczą i ruchomą żołądka
- Zawiera enzym lizozym – który rozpuszcza ściany komórkowe bakterii i niszczy komórki
Polecany do:
- Sosów, sałatek, surówek
- Słodzenia herbatek owocowych
- Jako dodatek do świeżych owoców oraz serków wiejskich